Skip to content

Pinksterbollen!

Omdat het afgelopen weekend Pinksteren was, hebben wij thuis pinksterbollen gebakken. Pinksterbollen doen een beetje denken aan scones en worden traditioneel gegeten met pinksteren. Helaas zijn deze bollen natuurlijk niet heel erg fit. Daarom hebben we gekeken naar een gezondere versie van dit traditionele gerecht. We kwamen uit bij een laag-in-koolhydraten versie en konden deze ook nog is makkelijk veganistisch maken.

Maar, om te weten of de gezonde versie van pinksterbollen goed was gelukt moest vergelijkingsmateriaal gebakken worden. Daarom bakte we eerst de originele pinksterbollen.

Pinksterbollen blog

Pinksterbollen (origineel) -> of scroll gelijk naar de gezonde variant
Voor ongeveer 10 kleine bollen of 6 grote bollen

WHAT YOU NEED

  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el kardemompoeder
  • snufje zout
  • 5 el suiker
  • 7 gr bakpoeder
  • 60 gr boter
  • 150 ml melk
  • 100 gr rozijnen
  • 250 gr bloem
Pinksterbollen blog

WHAT YOU DO
Smelt de boter en verwarm de melk.
Doe de bloem, suiker, kaneel, kardemom, bakpoeder en een snufje zout in een mengkom.
Mix het mengsel vast goed en voeg hierna de boter en melk toe.
Kneed het mengsel met je handen tijd een dik beslag.
Laat het mengsel nu een uurtje reizen.
Voeg hierna de rozijnen toe, kneed goed, en laat het wederom een uurtje staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Draai balletjes van het beslag en leg ze een voor een in een ingevette bakvorm.
Bak de pinksterbollen 25 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveer ze met boter, jam of stroop.

Pinksterbollen blog

Pinksterbollen (vegan en low carb)
Voor ongeveer 10 kleine bollen of 6 grote bollen

WHAT YOU NEED

  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el kardemompoeder
  • snufje zout
  • 5 el suiker
  • 7 gr bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 60 gr plantaardige boter
  • 100 ml plantaardige melk
  • 100 gr rozijnen
  • 200 gr amandelmeel
  • 50 gr volkoren meel
Pinksterbollen blog
Pinksterbollen blog

WHAT YOU DO
Smelt de plantaardige boter en verwarm de plantaardige melk.
Doe de amandelmeel, volkoren meel, suiker, kaneel, kardemom, bakpoeder en een snufje zout in een mengkom.
Mix het mengsel vast goed en voeg hierna de boter en melk toe.
Kneed het mengsel met je handen tijd een dik beslag.
Laat het mengsel nu een uurtje reizen.
Voeg hierna de rozijnen toe, kneed goed, en laat het wederom een uurtje staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Draai balletjes van het beslag en leg ze een voor een in een ingevette bakvorm.
Bak de pinksterbollen 25 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat ze nu eerst even een kwartiertje afkoelen.

Serveer ze met boter, jam of stroop.

Vergelijken!
De gezonde variant op de pinksterbollen was tot onze verbazing erg goed gelukt. Misschien was deze variant zelfs wel lekkerder dan het origineel. Wellicht wordt de allerlekkerste pinksterbol gemaakt met the best of both worlds: met voor de helft amandelmeel en de helft tarwe bloem. De bloem zorgt ervoor dat het gebakje een sterke structuur heeft en ook wat luchtig is. Wanneer je eigenlijk alleen amandelmeel gebruikt zou het gebakje wat sneller gaan kruimelen. Maar met een bordje eronder is dat probleem snel verholpen! wij maken de gezonde versie komend weekend gewoon nog een keer!

Pinksterbollen blog