Skip to content

Belang van bloeddruk meten

Meet minstens 1 keer per jaar je bloeddruk, is het advies van de hartstichting voor personen boven de 40. Dit wordt geadviseerd omdat de kans op een hartinfarct of beroerte toeneemt naarmate je ouder wordt.
Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Soms kan deze druk hoger zijn dan nodig is. Hier merk je zelf vaak niks van, daarom is het belangrijk het op tijd te meten. Een te hoge bloeddruk kan namelijk je vaten beschadigen. Wanneer dit jaren het geval blijft kan dit uiteindelijk zelfs uitlopen op een hartfalen, een hartinfarct of een beroerte.

Bloeddruk meet je aan de hand van twee waarden: de bovendruk en onderdruk. Met de bovendruk meet je hoe krachtig je bloed door de vaten stroomt op het moment dat het hart samenperst. Met de onderdruk meet je de druk in je vaten wanneer je hart weer even ontspant. Deze waarden kan je meten met een bloeddrukmeter.
Idealiter is je bloeddruk (bovendruk/onderdruk) 120/80 of lager. Vanaf een bovendruk van 140 neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Een bovendruk tussen de 140 en 180 wordt dan ook een te hoge bloeddruk genoemd. Boven de 180 is de bovendruk ernstig te hoog en is direct contact met een arts nodig. Vaak is de onderdruk 40 stappen minder dan de bovendruk.

Tussen de boven- en onderdruk kunnen ook verhoudingen in kaart gebracht worden. Dit verschil tussen boven- en onderdruk kan je ook meten, dit wordt je polsdruk genoemd. Niet te verwarren met pulse, wat je hartslag aangeeft.
Idealiter is de polsdruk onder de 40, dit houd in dat het verschil tussen boven- en onderdruk  40 of lager is. Dit is bijvoorbeeld nog net het geval bij een bloeddruk van 120/80. Als de polsdruk hoger is kan dit wijzen op stijve bloedvaten. Vanaf een polsdruk van 60 neemt de kans op hart- en vaatziekten sterk toe. Dus niet alleen moet de bloeddruk niet te hoog zijn, ook de polsdruk moet binnen de grenzen blijven.

Betreft hart- en vaatziekten kan je bloeddruk eigenlijk niet te laag zijn. Zodoende is de vuistregel: Hoe lager hoe beter. Toch kan een redelijk lage bloeddruk (< 90/60) wel vervelend zijn, zo kan dit bijvoorbeeld duizeligheid veroorzaken.
Er zijn verschillende dingen die jij kunt doen wanneer je bloeddruk te laag is, veel van deze dingen werken ook om een te hoge bloeddruk te verlagen, omdat de gouden regel is: leef gezond. Gezond eten en genoeg bewegen is van uiterst belang voor een gezond lichaam en dus ook voor een gezonde bloeddruk. Eet genoeg op een dag en kies vooral voor volkoren producten en onverzadigde vetten. Eet minimaal twee stuks fruit en 250 gram groenten op een dag. Drink genoeg water en beweeg elke dag minstens een half uur in een stevig tempo. Op de manier blijven je bloedvaten, en de rest van je lichaam, gezond!

Wil je meer weten over bloeddruk? Bezoek dan eens de site van de hartstichting: www.hartstichting.nl voor meer uitgebreide informatie.