Skip to content

Cognitieve Fitness – Bewegen voor je brein!

Gratis webinar door Perry Coppiëns, Edward Maitimo en Sara Galle

aangeboden door Fitsurance

Webinar: Cognitieve Fitness – Bewegen voor je brein!

  •  De effecten van fysieke inspanning, uitdaging en ontspanning op je hersenen
  • Onderzoeksresultaten Trimbos Instituut naar Cognitieve Fitness in de langdurige GGZ
  • Cognitieve Fitness toepassingen in de praktijk en hoe word ik een Cognitieve Fitness trainer?

Ben je ook zo gefascineerd door de wisselwerking tussen beweging en het brein en ben je nieuwsgierig naar deze evidence-based beweegmethode? Meld je dan aan voor het live Webinar op donderdag 25 juni a.s. van 20.00 – 21.00 uur.

Alle beschikbare plaatsen zijn gereserveerd

Wil je geïnformeerd worden als er plaatsen beschikbaar komen? Meld je dan aan voor de Fitsurance nieuwsbrief.

Edward Maitimo en Perry Coppiëns
Edward Maitimo en Perry Coppiëns

Cognitieve Fitness

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de conditie van de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt (neurogenese). Bewegen stimuleert bovendien de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen en het bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van andere delen van de hersenen overnemen (neuroplasticiteit). Dit wetenschappelijke inzicht staat aan de basis van Cognitieve Fitness, een unieke beweegmethode die fysieke inspanning combineert met cognitieve uitdaging en bewuste ontspanningsoefeningen. De CF-methode is twee keer met positief resultaat onderzocht door het Trimbos instituut en kent inmiddels een brede toepasbaarheid. Het wordt onder andere ingezet binnen de GGZ, de ouderenzorg, onderwijs en (top)sport. Naast deze hoofddoelgroepen organiseren wij voor overige organisaties cursussen en workshops om medewerkers op een leuke en uitdagende manier kennis en middelen mee te geven om fysiek en cognitief gezond te blijven. Verder verzorgen wij sinds 2012 in samenwerking met het Trimbos Instituut de opleiding tot Cognitieve Fitness trainer en hebben we inmiddels ruim 160 trainers opgeleid. Daarnaast werken wij samen met de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) in het Fitstap-programma. Ook voor de Edwin van der Sar Foundation verzorgen wij regelmatig workshops ter ondersteuning van mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie.

Dit Webinar is onderdeel van de serie “Proeverij in Beweging” en zal ditmaal worden verzorgd door Perry Coppiëns en Edward Maitimo van Body Brain Dynamics. Zij zijn de ontwikkelaars van de Cognitieve Fitness (CF) methode en worden veel gevraagd voor workshops, lezingen en congressen waarbij vitaliteit en de wisselwerking tussen beweging en het brein centraal staan. Tijdens het Webinar zullen ze je meer vertellen over de achtergrond van deze neurocognitieve trainingsmethode (www.cognitievefitness.nl). Zij zullen daarin worden bijgestaan door neuropsycholoog Sara Galle. Zij maakt deel uit van het team van Body Brain Dynamics en verzorgt de theoretische inleidingen tijdens de CF-trainersopleiding. Sara doet momenteel promotieonderzoek naar gezonde veroudering onder leiding van Professor Dr. Erik Scherder aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Het event duurt 60 minuten, waarbij de laatste 15 minuten voor vragen en antwoorden zijn gereserveerd.

Sara Galle
Sara Galle

Proeverij in Beweging

De ‘Proeverij in Beweging’ is een initiatief van Stichting Bewegen voor je Brein en Stichting Running 20/20. Het doel van dit event is om beweegprofessionals zoals trainers, leefstijl coaches, therapeuten, psychologen maar ook artsen en welzijnswerkers via inspirerende en compacte workshops te laten ‘proeven’ aan de werkwijze van collega’s. Kortom: op een prettige en praktische manier inzicht en overzicht krijgen en tevens op een persoonlijke manier geïnformeerd worden over mogelijkheden voor scholing en opleiding.

Naast de thema’s gezondheid, bewegen,sport en leefstijl komen ook specifieke onderwerpen aan bod, zoals sociale weerbaarheid, leervermogen, persoonlijke groei, mentale veerkracht en cognitieve fitness.

Dit event zal zo snel mogelijk plaatsvinden, zodra er mogelijkheden ontstaan in het kader van het coronabeleid. Hiervoor mikken we op het voorjaar van 2021. Tot die tijd verzorgen we vanaf mei 2020 maandelijkse webinars, waarin de sprekers van de genoemde “Proeverij in Beweging” zich een voor een alvast kunnen voorstellen.