Skip to content

Tijd om te Bewegen: De Impact van Bewegen op Gezondheid

Door dagelijks te bewegen kan je je lichaam en geest transformeren naar de fitste versie van jezelf. De oplossing naar een fit lichaam en flexibele geest is te bereiken door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen. Maar wat voor effect heeft wandelen nou eigenlijk?

Dit en meer ontdek je met het Voel Je Lekker NutriFitPlus programma van Clear, Fitsurance en Ekomenu. Aan de hand van betrouwbare metingen, coaching en persoonlijke menu’s kom je er achter hoe beweging en welke voeding jouw gezondheid een boost geeft. Maar eerst vertellen we je in deze blog alles over het belang van beweging.

Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter!

Door te wandelen wordt de kans op verschillende ziekten verminderd en wordt het geheugen verbeterd. Een korte greep uit de kracht wandelen zijn het verlagen van de kans op diabetes en het verlengen van de levensduur. Hierom raadt de Gezondheidsraad volwassenen aan wekelijks twee en een half uur per week matig intensief te bewegen. Activiteiten die passen binnen matige intensiteit zijn naast wandelen ook fietsen of bijvoorbeeld je huis schoonmaken. Deze activiteiten kunnen makkelijk in je dagelijkse routine worden verwerkt. Pak bijvoorbeeld iets vaker de fiets of verdeel huishoudtaken over de week.

Naast matig intensief bewegen zijn spier- en botversterkende activiteiten belangrijk om het lichaam sterk te houden. Denk hierbij aan sporten als hardlopen, tennis of krachttraining. Deze bot- en spierversterkende activiteiten gecombineerd met het wandelen, fietsen of poetsen zorgen voor significante gezondheidsvoordelen. Tijd om te trainen dus!

Het gevaar van stilzitten

Waar dagelijks bewegen verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, is stilzitten juist schadelijk voor je gezondheid. Het is aangetoond dat veel zitten samenhangt met een hoger risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Bewegen zorgt dus niet alleen voor gezondheidsvoordelen, het neemt ook de nadelen van inactiviteit weg. Zorg er dus voor dat je genoeg beweegt én dat je niet te veel en te lang achter elkaar stil zit!

Al lijkt 150 minuten per week matig intensief bewegen haalbaar, 55% van de Nederlanders (kinderen, volwassenen en ouderen) behaalt deze richtlijnen niet. Om in kaart te brengen of je genoeg beweegt en de gezondheidsvoordelen behaalt kan het handig zijn je beweging te monitoren. Want; meten is weten!

Tips om meer te bewegen

Door inzicht te krijgen in je eigen beweeggewoonten kun je ontdekken welke factoren jou juist helpen of belemmeren om genoeg te bewegen. Vervolgens kun je aan de slag om het aantal minuten matige intensieve beweging te verhogen. Kleine interventies kunnen al helpen om grote gezondheidsvoordelen te bereiken. Zo kun je er bijvoorbeeld:

  • Voor kleine afstanden de fiets pakken, bijvoorbeeld voor alle afstanden korter dan 5 kilometer.
  • Het laatste stukje lopen naar je werk. Parkeer de auto verderop of stap een halte eerder uit.
  • Tussen de middag een wandeling maken, vraag je collega’s, huisgenoten, familie of hond gezellig mee.
  • Pak nog een extra wandeling na het avondeten. Dan kun je daarna met een beter gevoel rustig genieten van je favoriete Netflix serie.

Naast beweging is ook gezonde voeding nodig voor een volledig gezonde leefstijl. Daarom krijg je met het NutriFitPlus programma professionele begeleiding en gepersonaliseerd beweeg- én voedingadvies. Meer weten over de invloed van voeding op gezondheid? Lees dan onze blogs over gezonde voeding en het belang van een gepersonaliseerd menu.