Skip to content

Matige intensiteit voor optimale gezondheid

Matige intensiteit voor optimale gezondheid. Dat klinkt onredelijk, maar toch vonden onderzoekers van drie verschillende instituten het belang van matige intensiteit. Wellicht is het dagelijks matig intensief bewegen van groter belang dan af en toe een sprintje kunnen trekken!

Onderzoekers van de University of Colorado, University of Lyon en National Centre for Scientific Research (CNRS) ondervonden onlangs dat matige intensiteit van groot belang is om gezond te blijven. De impact van dagelijkse matige intensiteit zou op de lange termijn een groter aandeel hebben in gezondheid dan actieve sport. Dit komt vooral doordat overdag een beetje bewegen altijd beter is dan stil zitten.

Matige intensiteit voor optimale gezondheid

Een volwassen persoon spendeert namelijk gemiddeld tussen de 8 en 10 uur per dag in zittende houding. Dat komt neer op 60% van de tijd dat een volwassen persoon wakker is! Het is tijd om deze minuten beter te besteden.

Vooral het niet bewegen leidt tot ernstige gevolgen. Zo is onvoldoende fysieke activiteit in verband gebracht met vroege sterfte en ziekten zoals obesitas, diabetes, verschillende soorten kanker en mentale aandoeningen. Het is dus vooral belangrijk om niet stil te zitten, maar hoe beweeg je meer op een dag? Vaak heb je geen tijd om extra te sporten.

Gelukkig is er tussen het actief sporten en niet bewegen ook nog een categorie, namelijk matige intensiteit. Onder matig intensief bewegen vallen verschillende alledaagse acties, zoals wandelen en het huis schoonmaken. 

Aanbevolen wordt om minstens 150 minuten in de week matig intensief te bewegen. Dit staat gelijk aan 75 minuten actief sporten. Ondanks de aanbevolen hoeveelheid beweging in de matige intensiteit klasse tijdrovender is, is deze vorm van activiteit beter vol te houden. Zo beweeg je al matig intensief door de trap te nemen, het laatste stuk naar je werk te wandelen of door de keuken te poetsen.

Matige intensiteit voor optimale gezondheid

De kracht van matige intensief bewegen zit vooral in de herhaling. Het is namelijk beter haalbaar om gedurende de dag zo nu en dan het zitten te verbreken dan actief te sporten. Intensieve activiteit heeft ook gezondheidsvoordelen, maar deze wegen niet op tegen de voordelen van herhaalde matige intensiteit.

Dit komt doordat intensieve activiteit vaak moment gebonden is, dit wil zeggen dat je op slechts één moment op de dag bezig bent met de activiteit. Hierdoor wordt het aantal minuten dat een persoon zittend doorbrengt niet per sé verlaagd. In contrast is matig intensief vaak van meer herhalende aard en spreidt het zich meer over de dag, waardoor de negatieve spiraal van het zitten doorbroken wordt.

Het is dus vooral belangrijk gedurende de dag in beweging te blijven. Zit niet stil en pak vaker de trap. Kleine aanpassingen kunnen grote invloed hebben. Probeer bijvoorbeeld ieder uur even vijf minuten te wandelen.

Meer lezen? Lees hier het artikel van de onderzoekers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33501660/